כשמו כן הוא, מסמל את תחילת השנה החדשה, והוא הראשון בין ראשי השנה היהודית. והכוונה לתחילת החודש השביעי ,חודש ניסן הנחשב לראש החודשים ככתוב בספר שמות פרק י"ב פסוק ב' " בחודש הזה לכם ראשון חודשים- ראשון הוא לכם לחודשי השנה."
חג ראש השנה מתאפיין בסעודת ליל החג , הסעודה הראשונה הפותחת את השנה החדשה. ואכן בארוחה זו נוהגים לאכול מאכלים המסמלים את התקוות והמשאלות לקראת השנה החדשה. נוהגים לדוגמה לאכול מזונות מתוקים על מנת שהשנה הבאה תהיה מתוקה, כמו תפוח בדבש, או חלה בדבש.
ישנם פירות וירקות מסוימים הנאכלים במיוחד בראש השנה כמו: תמרים המסמלים ברכה ומתיקות, רימונים המסמלים פריון וריבוי מצוות כריבוי הגרגירים שיש בפרי זה. בעדות המזרח נהוג לאכול לוביה שהוא צמח גינה ממשפחת הקטניות, שכמו הרימון מסמל פריון. באחרים נוהגים לאכול גזר מתוק שיגזרו כל גזרות רעות מעלינו. בנוסף נהוג לאכול דגים המסמלים פריון וברכה "שנפרה כמו הדגים". מאידך, לא נוהגים לאכול מאכלים חמוצים כדי שהשנה לא תהיה חמוצה .
שמנים ,סוכרתיים או שומרי המשקל למיניהם "מפחדים" מתקופת החגים ( ראש השנה, יום כיפור וסוכות). לרובינו תקופה זו מצטיירת כתקופה משמינה. למה? כי מארחים, מתארחים, נוהגים לאכול מזונות מסוימים , מטיילים, ובקצור יוצאים משגרת החיים הרגילה.
נכון הדבר שתקופה זו שונה מרוב ימות השנה, יש בה תחושת חידוש והתחדשות, החלטות, התארגנות , התכנסות משפחתית וחברתית, תחושת מעברים כמו מקיץ לחורף, על כל המשתמע מכך.
האם יש הצדקה לחשוש מהשמנה בחגים?
התשובה הכללית. לא!
למה? כי לחגים אלו משמעיות רבות ואחרות שאולי חלקינו שכח מהן, והן לאו דווקא קשורות באכילה מופרזת.
האם מאכלי ראש השנה משמינים יותר? לא!
הבעיה היא לא במאכלים , אלא בהתנהגות האכילה. ולכך יש מספר פתרונות.
מה עושים כאשר מארחים או מתארחים?
החשוב ביותר הוא לזכור שיש מגבלות וגבולות לאכילה, ומצד שני אין צורך "לסבול".
לכן , כאשר אתם מגיעים לארוחה ליל החג , אמצו לכם מספר כללים פשוטים כמו: אם לשולחן מוגשים פריטי מזון דומים, כמו שניים שלושה מיני בשרים או ארבעה מיני סלטים, או שתי פשטידות או שלוש עוגות, עצרו רגע וחשבו- איזה מהבשרים אני הכי אוהב/ת? מה הכי הייתי רוצה לאכול? ובחרו רק סוג אחד. הכי מגרה, הכי יפה , הכי הכי…. תיהנו ממנו ועל השאר ותרו.
זכרו הטעם הוא רגעי – העלייה במשקל לא!. כנ'ל תעשו לגבי שאר המאכלים, ואם אתם מתפתים לטעום עוד ועוד מכל מזון המונח על השולחן, זה הזמן לעשות אתנחתא ופשוט לזוז מהמקום. צאו למרפסת, הציעו עזרה לעקרת הבית, שתו מים, זכרו שאין זה יפה לשוחח עם פה מלא ,ואולי זה הזמן להניח את הסכום ולהשתתף בשיחה. פסק זמן קצר מאפשר לרוב לשלוט על האכילה כמו גם לאפשר לגוף להגיע לתחושת שובע וליהנות מאוכל. אמצו לכם כלל נוסף דוגמת להסתפק בארבעה פריטי מזון בלבד. אזי תוכלו לבחור מה שאתם רוצים והמגבלה תהיה ארבע פריטים בלבד ,כן כן כולל הקינוח.
ונניח שבארוחת ליל החג מעדתם וזללתם, מה עושים למחרת?
יום החג עצמו הוא יום חדש וכל הכללים חוזרים על עצמם. הטעות הגדולה היא לחשוב שאם אתמול זללנו אז היום "נצום"- לא נכון חד משמעית. יום החג הוא יום חדש , חיזרו לשגרה ולאכילה הרגילה. ארוחת החג לרוב אינה שונה מארוחת ליל החג.
מה עם התפוח בדבש?
אפשר לאוכלו ואף ליהנות- לא יקרה כלום גם לאילו שנמצאים בדיאטה להרזיה- כל זאת כמובן באם יאכלו רק תפוח אחד, טבול בדבש ולא דבש טבול בתפוח.
מה יעשה החולה הסוכרתי?
בעיקרון החולה הסוכרתי יכול לחגוג כשאר בני המשפחה ולאכול ארוחה דשנה. אולם, הוא חייב להקפיד על שני כללים חשובים:
להמעיט בצריכת מאכלים המכילים סוכרים פשוטים (דבש ,ריבה,עוגות ,עוגיות וכדומה) 2. לאלו הנוטלים תרופות/אינסולין יש לשים לב אם יש צורך בהגדלת המינון. (תמיד יש להיוועץ עם הרופא המטפל.)
חשוב לזכור!!! שנה טובה ובטוחה!
מאחר וראש השנה מתאפיין באכילת מזונות מסוימים ומיוחדים, יש לשים לב ,כי מבין המזונות יש כאלו שאינם מתאימים לילדים מתחת לגיל חמש בשל החשש לסכנת חנק. דוגמא למאכלים שאינם מומלצים : ראש דג המכיל בדר"כ עצמות , העלולות להיתקע בבית הבליעה. גזר או תפוח וכל פרי או ירק קשים שיש לחתוך לחתיכות קטנות או לרסקם או לבשלם. בדומה חשוב להיזהר מכחל סוגי הפיצוחים
איפה טמונות הקלוריות? ישנם מספר מאכלי חג עשירים בקלוריות. לדוגמא:
- כפית דבש מכילה כ-65 קלוריות.
- דג קרפיון הידוע כדג שמן יחסית לדגי הים ומכיל עד 5% שומן. במנת הגשה של קרפיון מבושל יש כ- 260 קלוריות.
- בבתים בהם אוכלים כבד קצוץ עם ביצים ובצל חשוב לזכור כי 100 גרם כבד בקר מכיל כ-360 מ"ג כולסטרול, 100 גרם כבד עוף מכיל 550 מ"ג כולסטרול, ב100 גרם כבד בקר מטוגן יש כ-325 קלוריות למנת הגשה ואילו ב100 גרם כבד עגל רך יש כ-340 מ"ג כולסטרול.
- מנת "צימס" (גזר מתוק עם אפונה) ,מנה המופיעה כתוספת למנה העיקרית ועשויה עם סוכר, דבש וצימוקים עשויה להכיל כ-210 קלוריות.
בחרתי לכם הקוראים מתכונים טעימים, בריאים ומהנים ממטבחה של חנה שאולוב,כך שתוכלו גם ליהנות וגם לא לחשוש.
סלט ירוק
חומרים
- 2 ראשי חסה קטנים /אחת גדולה
- כף שמיר קצוץ
- 1/3 כוס שמן קנולה או זית או תערובת של שניהם
- 1/2 כוס מיץ לימון
- מלח לפי הטעם
- 1 כפית סוכר
- 5 שיני שום חתוכות
- כוס גרעיני רימונים אדומים
אופן הכנה
- לפרק את העלים ולשטוף
- לחתוך את העלים לחתיכות רצויות ולשים בקערה.
- להוסיף את השמיר הקצוץ ולערבב
- בכלי נפרד לערבב את הרוטב : שמן, מיץ לימון, מלח, סוכר ושיני שום
- ליצוק את הרוטב על העלים כ- 5 דקות לפני ההגשה, לבחוש קלות על מנת שהרוטב יספג העלים.
- לפזר מעל את גרעיני הרימונים ולערבב קלו.
סלט חצילים טחון עם עגבניות
חומרים
- 2 חצילים בינוניים
- 4 עגבניות
- 4 שיני שום כחושות
- מעט מלח
אופן הכנה
- לפרוס את חצילים לפרוסות בעובי של 2 ס'מ.
- לפזר מלח ולהשהות כמה שעות.
- להוציא, לנגב ולטגן בשמן חם.
- לטחון במטחנת בשר או במעבד מזון הפרוסות המטוגנות בתוספת העגבניות הקלופות (את קליפת העגבניה מורידים באמצעות חליטה במים רותחים).
- להוסיף לעיסה שום ומלח ולהגיש קר.
אווז או עוף ממולא בשקדים
חומרים
- 1 אווז בינוני או עוף בינוני
- ירקות לתבנית:
- 1 עגבנייה גדולה פרוסה
- 1 בצל פרוס
- 2 כוסות גזר גמדי
- 1 כרישה חתוכה
- 1 קישוא חתוך
- חומרים למילוי:
- 3 בצלים חתוכים לקוביות ומטוגנים בשמן
- 3 פרוסות לחם שרויות, טחונות ומפוררות בקערה.
- 1 חבילה פטרוזיליה שטופה וקצוצה (בערך 4 כפות)
- מלח, פלפל, פפריקה וקינמון לפי הטעם
- 4 שיני שום קצוצות או כתושות
- 1 תפוח אדמה מגורד על מגרדת דקה
- 1 ביצה
- 150 גרם שקדים קלויים או צנוברים
- למריחה על הבשר תערובת של פפריקה ומעט שמן
- אגוזים וצימוקים (לא הכרחי)
אופן הכנה
- לערבב בקערה לחם מפורר, בצל מטוגן, פטרוזיליה, מלח, פלפל ומעט פפריקה, קינמון ,שום כתוש, ביצה, שקדים וצנוברים או אגוזים וצימוקים.
- למלא את האווז או העוף בתערובת (אפשר לסגור בתפירה או בקיסמים).
- לשים את האווז או העוף בפיירקס לומרוח עליו פפריקה ושמן ולפזר הירקות החתוכים.
- להכניס לתנור בחום בינוני לשעה וחצי (אם צריך אפשר להוסיף נוזלים כמו מים או יין או מיץ פירות מהול במים . מיץ הפירות יכול להיות מיץ תפוזים, אננס, או כל נוזל אחר לפי הטעם).
עוגת אגוזים
חומרים
- 200 גרם אגוזים טחונים
- 6 ביצים (להפריד חלבונים וחלמונים)
- 200 דרם(כוס)
- סוכר
- 2 כפות קקאו
- 1 תפוח עץ ירוק –(רצוי גרנד ) מגורד אופן הכנה
אופן ההכנה
- להקציף החלבונים עם הסוכר ולקצף קשה.
- לערבב הקקאו ,האגוזים ותפוח עץ
- להוסיף לקצף את החלמונים ואת הקצף אל תערובת האגוזים.
- לאפות בחום בינןני (170 מעלות) בתבנית עגולה ומשומנת
- אפשר לצפות בציפוי שוקולד או בקצפת)