צריכת שילוב מינרלים והסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס בנשים בגיל המעבר
ד"ר שרה קפלן , PhD ,RD דיאטנית קלינית *
ברצוני להביא לידיעת הקוראים מידע חשוב ממחקר שפורסם בכתב העת Cancer epidemiology, biomarkers & prevention במהדורת פברואר 2019. והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
"לצריכה גבוהה של סידן, מגנזיום, מנגן, אבץ, סלניום, אשלגן ויוד בשילוב עם צריכה נמוכה של ברזל, נחושת, זרחן ונתרן, יש פוטנציאל להפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בקרב נשים בגיל המעבר."
המינרלים מהם?
קבוצת חומרים אנאורגאניים הנדרשים לבניית מרכיבי הגוף השונים ואחראים לתפקודו התקין. בדרך כלל המינרלים מצויים במזונות בצורת מלחים אנאורגאניים או קשורים למולקולות אורגניות.
ניתן למצוא את המינרלים בכמויות גדולות בחולות, ימים וסלעים, משם הם מגיעים לצמחים, לבעלי החיים וגם לאדם.תפקידיהם של המינרלים רבים ומגוונים, כאבני בניין של מרכיבי הגוף, שותפים בתהליכים עיצביים וכימיים שונים ושומרים על מאזן החומציות, המלחים והנוזלים בגוף.
המינרלים מתחלקים לפי הכמות הנדרשות ליום (לפי הגדרות תזונתיות) אלו הנדרשים בכמות גדולה (100 מ'ג ויותר) דוגמת נתרן, כלור, אשלגן ועוד. אלו הנדרשים בכמות בינונית ( 1-100 מ'ג) דוגמת אבץ, ברזל, נחושת ועוד. ואלו הנדרשים בכמות קטנה (פחות מ1 מ'ג). האחרונים קרויים יסודות קורט, דוגמת בדיל, כרום, ניקל ,סלניום ועוד.
"תעודת הזהות" של המינרלים שנבדקו במחקר:
מגנזיום
תפקידים: מווסת את פעילות השרירים והעצבים, מהווה חלק ממבנה העצם, משתתף בתהליכי ייצור אנרגיה על ידי הפעלת אנזימים שונים. קיימת סברה כי הוא עוזר במניעת יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם.
מקורות במזון: חלב ומוצריו, קקאו, שוקולד, ירקות ירוקים, בשר, אגוזים, פירות יבשים, קטניות, דגנים מלאים.
סידן
תפקידים: מהווה מרכיב חיוני במסת העצם ולכן הינו חומר בניין של העצמות והשיניים. משתתף בתהליך קרישת הדם, משתתף בתהליך ההתכווצות של שרירי הלב והשלד.
מקורות במזון: חלב ומוצריו, סרדינים, דבלים (תאנים יבשות), כרוב, אגוזים, שקדים, גרעינים.
אבץ
תפקידים: מהווה מרכיב באנזימים הקשורים בתהליכי בנייה ופירוק של החומר התורשתי ושל ייצור התא. עוזר בריפוי כוויות. תורם לצמיחת העצמות ולהתפתחות איברי הרבייה והמין.
מקורות במזון: קטניות, דגנים מלאים, חלב ומוצריו, דגים, נבטים, שומשום וביצים.
אשלגן
תפקידים: מינרל מתכתי בעל חשיבות בשמירה על מאזן הנוזלים התוך תאי. משתתף במאזן החומציות, האלקטרוליטים והנוזלים בגוף. חשוב במיוחד לתפקוד תקין של השרירים ושל תאי העצב.
מקורות במזון: בננה, צימוקים, חלב ומוצריו, אגוזים, קטניות, תפוח אדמה, בשר, חיטה מלאה, גויאבה, פירות יבשים, תרד, נבטים, עגבנייה, פירות הדר.
ברזל
תפקידים: משתתף בתהליך ייצור ההמוגלובין בדם. אחראי על העברת חמצן מהריאות לתאי הגוף. מהווה מרכיב באנזימים ובחלבון המשתתף בתהליך הפקת האנרגיה.
מקורות במזון: בשר, דגים, ביצים, ירקות עליים, קטניות ,חילבה, שמרי בירה, אגוזים, איברים פנימיים ומזונות מעובדים המכילים תוספת ברזל.(יש לציין כי ברזל שמקורו מהחי נספג בגוף טוב יותר מברזל המצוי במקור אחר.)
זרחן
תפקידים: מהווה חלק ממבנה העצם וקרומי התאים.דרוש לבניית העצמות והשיניים.בעל תפקיד בשמירת מאזן החומציות והאלקטרוליטים בגוף.
מקורות במזון: דגנים מלאים, קטניות, פירות יבשים, אגוזים, גרעינים, זרעים, חלב ומוצריו, בשר, איברים פנימיים, דגים, ביצים.
יוד
תפקידים: מהווה מרכיב בהורמון המיוצר בבלוטת התריס (התירוקסין), הקובע את קצב חילוף החומרים ברקמות הגוף, בעיקר זה הקשור לפחמימות. משפיע בעקיפין על התפתחות העצבים, רקמות השריר ומערכת הדם. מקורות במזון: אצות ים, פירות ים, דגים.
נחושת
תפקידים: משתתפת בתהליך חילוף החומרים של הברזל, מסייעת בעקיפין לשחרור אנרגיה לתאים. מהווה מרכיב באנזימים המשתתפים בתגובות עם חמצן ומפעילה אותם.
מקורות במזון: בעיקר בירקות ירוקים וגם בפירות טריים ויבשים, מאכלי ים, אגוזים, קטניות, ביצים, כבד, דגנים, קקאו ופלפל שחור.
מנגן
תפקידים: מפעיל את האנזימים הקשורים בחילוף החומרים של הגלוקוז. קשור למניעת תגובות חמצון.
מקורות במזון: אגוזים, חסה, בננות, כוסמת, ירקות ירוקים.
נתרן
תפקידים: משתתף בשמירה על מאזן החומציות, האלקטרוליטים והנוזלים בגוף. משתתף בתפקוד השרירים ותאי מערכת העצבים ובספיגת הגלוקוז במעי, יחד עם הכלור הוא מהווה את מלח הבישול.
מקורות במזון: מלח בישול, מזונות מעובדים ומשומרים.
סלניום
תפקידים: משמש כבולם חמצון.
מקורות במזון: קקאו, ג'לטין, דגנים מלאים, ירקות ופירות, איברים פנימיים, מאכלי ים, ביצים.
להלן עיקרי המחקר כפי שפורסם על ידי האגודה למלחמה בסרטן:
"במחקר חדש שפורסם בפברואר 2019 נבדקה השפעת צריכה משולבת של 11 מינרלים שונים (ראה לעי"ל) על הסיכון של נשים בגיל המעבר לחלות בסרטן המעי הגס. לצורך המחקר השתמשו החוקרים בנתונים ממחקר עוקבה בנושא בריאות שנערך בקרב 35,221 נשים בגיל המעבר (69-55) בשנת 1986.
עד שנת 2004 בוצעו חמישה מעקבי המשך אחר המשתתפות, ולאורך תקופת המחקר, 1,731 מהנשים חלו בסרטן המעי הגס. הן בתחילת המחקר והן בשנות המעקב, בהתאם לשיטת המחקר מילאו המשתתפות שאלונים שנתנו מידע על נתונים דמוגרפיים, אורח חיים, עישון, היסטוריה רפואית ומשפחתית, ילודה, גובה ומשקל, כמו גם על הרגלי התזונה שלהן בשנה שקדמה למחקר.
המידע התזונתי התקבל על ידי מלוי שאלונים סגורים שהתייחסו לתדירות צריכה המזונות ותכולתם כמוצרי חלב המכילים סידן, ירקות עליים המכילים מגנזיום, קטניות המכילות אשלגן.
צריכת כל המזונות נבדקה לפי מנות הגשה סטנדרטיות ושוקללה בסולם שנע בין מנה אחת או פחות בחודש ועד 6 מנות או יותר בחודש, וצריכת תוספי התזונה נמדדה על פי ריכוז המינרלים בהם.
סך צריכת המינרלים נגזרה הן מהרגלי האכילה והן מתוספי התזונה שניטלו על ידי המשתתפות וחושב ציון הצריכה הפרטני של 11 מינרלים שונים שנע בין 5-1 (1 – צריכה מועטה ביותר, 5- צריכה גבוהה ביותר), כדלקמן: צריכה גבוהה יותר של המינרלים סידן, מגנזיום, מנגן, אבץ, סלניום, אשלגן ויוד נמצאה כמקטינה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. לעומת זאת, צריכה נמוכה של המינרלים ברזל, נחושת, זרחן ונתרן מקטינה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.
המשתתפות דירגו את צריכת כל 11 המינרלים שלהן, הן מהרגלי התזונה והן מתוספי התזונה, והדירוגים סוכמו לכדי ציון כולל של צריכת המינרלים של כל משתתפת.
מהממצאים עולה כי ככל שהציון הכולל היה גבוה יותר, כך הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס היה נמוך יותר: הסיכון של נשים בעלות ציון 2 לחלות היה נמוך ב-9% משל נשים בעלות ציון 1 ואילו הסיכון של נשים בעלות הציון הגבוה ביותר – 5, לחלות, היה נמוך ב- 25% לעומת נשים בעלות ציון 1.
מסקנת המחקר הייתה כאמור לעי"ל כי לצריכה גבוהה של סידן, מגנזיום, מנגן, אבץ, סלניום, אשלגן ויוד בשילוב עם צריכה נמוכה של ברזל, נחושת, זרחן ונתרן, יש פוטנציאל להפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בקרב נשים בגיל המעבר."
לאלו הרוצים ליהנות מכל הטוב שבאותם מינרלים גב' חנה שאולוב – היועצת הקולינרית של אתר ד"ר שרה קפלן ,הוסיפה מתכון מתאים