ד"ר שרה קפלן , PhD, RD דיאטנית קלינית *
האם ניתן לשמור על תזונה נכונה בביתם של המבוגרים שבנינו ? האם יש מגבלות תזונתיות לבריאים שביניהם? מה חשוב לאכול יותר ומה פחות? אלו שאלות המעסיקות רבים מאיתנו, בעיקר את אלו שהוריהם המבוגרים עדיין מנהלים אורח חיים עצמאי.
על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ,פעילות גופנית וחשיבותם ,דנים השכם וערב והם אכן חשובים בהפחתת התחלואה ובשיפור איכות החיים במיוחד בגיל המבוגר. כיצד ניתן לשמור בבית על תפריט מאוזן ומגוון המתחשב בגורמים בריאותיים, גופניים, נפשיים וכלכליים, כמו גם התמודדות עם בידוד ואובדן , חוסר תעסוקה ,ריחוק מהילדים, אי יכולת הליכה לקניות וכדומה .
מודעות היא ההערכות הנכונה
כמה לאכול ?
בשל הפחתה בפעילות הגופנית (בין אם מכוונת ובין אם לא מכוונת )חשוב לשמור על משקל גוף תקין ולמנוע השמנה. במקביל יש לזכור כי מחסור במרכיבים תזונתיים ספציפיים ( קלוריות, חלבון, ויטמינים מינרלים )יכול להופיע גם באדם בעודף משקל.
חשוב לזכור כי חוסר באנרגיה ואיבוד משקל עלולים להביא לחולשת מערכת החיסון ולתחלואה.
מה לאכול?
אכילה מאוזנת ומגוונת של כל אבות המזון בכמות ובאיכות המתאימים לגיל המבוגר.
מהפחמימות-העדפת צריכת פחמימות מורכבות כמו לחם ,אורז מלא וקטניות והמעטה בצריכת פחמימות פשוטות כמו דבש, ריבה, סוכר, סילאן , משקאות קלים וממתקים.
מהחלבונים-.חשוב לשמור על רמת חלבונים טובה בתפריט למניעת דלדול שריר, חיזוק מערכת החיסון וסיוע לגוף להתמודד טוב יותר עם תחלואה. מהחי -מומלצת צריכת בשר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב.
מהצומח- סויה, טופו, קטניות ודגנים מלאים. למתקשים בבליעה מומלץ לאכול בשר טחון (בולונז), קציצות מהודו, דג ועוף מבושלים, דגים או ביצה קשה.
סיבים תזונתיים-המצויים בדגנים מלאים כמו שיבולת שועל, פירות וירקות. חשיבותם לפעילות מעיים תקינה, לאיזון רמת הסוכר ולהורדת רמת השומנים בדם. יש לצורכם מידי יום .
מהשומנים -המעטה בצריכת שומנים רוויים (מוצקים בטמפרטורת החדר) כמו חמאה, שמנת, גבינות שמנות ,בורקסים ,עוגות, עוגיות, שמן דקלים ושמן קוקוס.
הגברה בצריכת שומנים לא רווים (נוזליים בטמפרטורת החדר): כמו שמן זית, קנולה, סויה ותירס. כמו גם זיתים, אבוקדו, שקדים ואגוזים (המוצקים בטמפרטורת החדר בגלל מבנה הצמח).
מהמים- שתייה מספקת חשובה במיוחד בשל ירידה בתחושת הצמא בגיל המבוגר וירידה בספיגה החוזרת של המים בכליות .מחסור בנוזלים עלול לגרום לעצירות ,להתייבשות, חולשה, סחרחורת ובלבול.
מאידך, לסובלים מאצירת נוזלים, יש לקבל הוראות מהרופא המטפל.
הוויטמינים והמינרלים -החיוניים בכמויות זעירות לפעילותו התקינה של הגוף .מקורותיהם בפירות והירקות וניתן לצורכם בשלמותם או בצורת רסק או מיצים.
מחסורם או הפרעה בספיגתם ובקליטתם עלולים לגרום לחולשה, להפרעות בתפקוד ולתחלואה.
במידת הצורך יש לתת תוספת ויטמינים.
האם יש מזונות שלא כדאי לאכול ?
בבריאים – אין מזונות שלא מומלץ לצורכם כלל ,לבריאים מותר הכל ,גם מהאוכל הפחות מומלץ בדר"כ כמו שוקולד , עוגות , עוגיות ,פיצה וכדומה ,אבל במידה !!!
חשוב לזכור כי היכולת בתפקוד תקין של הגוף תלויה לא מעט בתפקוד מערכת העיכול ובאכילה עצמאית.
מזונות ש"מרגיזים" את מערכת העיכול וגורמים לדוגמא לצרבות או שינויים ביציאות כשלשול או עצירות, לנפיחות בבטן וגזים יש להוציא מהתפריט.
לטיפול בבעיות בתפקוד מערכת העיכול דוגמת בעיות שיניים, קשיים בבליעה (דיספאגיה), ירידה באספקת דם למעי ובתנועתיות המעי, הפחתה במשך שהיית המזון בקיבה ,ירידה ברמת החומציות בקיבה ,צרבת ,עצירות, גזים, נפיחות ועוד, יש חלק חשוב בשמירה על בריאותו ועל כבודו של האדם.
הפתרונות- אבחון מדויק של הבעיה וניסיון לתת מענה על ידי רופאים, תזונאים, קלינאי תקשורת ופיזיותרפיסטים. (ועל כך הכתבה נפרדת ).
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס