דנה – בחורה בת 35 ,נשואה +2 עובדת בהיי-טק. מאובחנת כסוכרתית מסוג 2 (שאינה מטופלת באינסולין) ובעלת משקל עודף BMI 29.6 (משקל 73 ק"ג גובה 1.57 מ') דנה הגיעה לייעוץ דיאטטי בשל בעיותיה הרפואיות עם רשימת מזונות מומלצים ומאושרים ומאידך מזונות שאינם מומלצים, כפי שאותרה עבורה על פי בדיקת חיידקי המעיים.
בעיקרון- לכל אדם יש "גנום שני" – שהוא הצופן הגנטי של החיידקים החיים בתוכו ומהווים למעשה טביעת אצבע אישית .על פי עקרון זה "אמור לי מי חיידקך ואומר לך מי אתה", שכן חיידקי המעיים אחראים על תפקוד כללי תקין, כמו גם על הסיכון לתחלואה כהשפעה על רמות הסוכר בגוף, הסיכון לפתח השמנה, מחלות לב,סרטן וכדומה, וכן על פירוק המזון.
בגופינו אלפי חיידקים מזנים שונים, כאשר לכל אדם הרכב שונה של חיידקים כאלה, עם השפעה שונה על גופו. בהקשר לדנה, בדיקת חיידקי המעיים הראתה כי יש מזונות שמאז שחלתה נאסרו עליה לאכילה כמו מתוקים למיניהם שומניים וכדומה ואילו חלק מהמזונות שהורגלה להם התגלו כמזיקים עבורה.
שמחה ומאושרת נכנסה דנה למרפאה ובהבעת ניצחון הראתה לי את הרשימה "את רואה, מותר לי לאכול מהמזונות האלו והאלו ורמת הסוכר שלי ירדה."
אז איפה טמונה הבעיה?
אין ספק שרשימת המזונות שהביאה דנה יכולה לעזור בבניית התפריט עבורה , אולם פה המקום להסביר שייעוץ דיאטטי נכון ולטווח הארוך, אינו יכול להתמקד אך ורק בפריטי המזון אלא שהינו טיפול בשני מישורים :
- באוכל– דהיינו בתפריט היומי
- באכילה – קרי ,בהתנהגות האכילה הכוללת איך לאכול ,כמה לאכול ,מתי לאכול , עם מה לאכול ובעיקר מדוע לאכול .
ואכן הטיפול בדנה באכילה נכונה ומותאמת לבעיותיה, עודף משקל וסוכרת לא מאוזנת, מותנה בהתייחסות למספר גורמים ולא רק לאחד כמו מה לאכול , אלא כפי שנאמר לעיל מתי לאכול, כמה, עם מה, איך ומדוע לאכול.
זהו טיפול רב ממדי אליו צריכה הדיאטנ/ית להתייחס.
אז מה החידוש?
ברוב המקרים דנה הייתה מגיעה לייעוץ דיאטטי רפואי ומקבלת תפריט בהתאם למצבה הבריאותי, אורח חייה ובהתייחסות לרשימה שהביאה ,ואם אכן הייתה שומרת עליו בקפידה ,הייתה מצליחה לרדת במשקל ואף לאזן את הסוכרת.
אולם השאלה היא אם ההישג הוא נקודתי או לטווח הארוך?
שכן חשוב לזכור כי ברור היום מעבר לכל ספק כי הטיפול בנושא המשקל חייב להתמקד בתחזוקת המשקל שהושג בעקבות התהליך הדיאטטי לאורך זמן.
זה המקום להדגיש כי לרוב, תחזוקת המשקל מהווה מכשול רציני וההישגים אינם נשמרים לאורך זמן, כאשר החמור ביותר הינה תופעת ה"יו יו" (ירידה ועליה במשקל), הגורמת בסופו של דבר לעלייה עודפת במשקל במיוחד ברקמת השומן ובכך מגבירה את הסיכון לתחלואה (כסוכרת, אי ספיקת לב ) ותמותה קרדיווסקולרית בעיקר באנשים הנמצאים כבר בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר אולם גם באלה שהם ללא סיכון מוגבר.
מאחר ולדנה שתי בעיות רפואיות הקשורות אחת בשנייה, מטרת הטיפול הדיאטטי תהיה להורידה במשקל בדיאטה מותאמת לסוכרת , כמו גם ללמדה לתחזק את ההישגים אליהם תגיע בסופו של תהליך.