שכיחות מחלת הסוכרת גבוהה במיוחד באוכלוסייה המבוגרת. היארעות הסוכרת בישראל כמו גם בעולם כולו נמצאת במגמת עלייה.
מספר החולים בעולם צפוי להגיע בשנת 2030 לכ- 439 מיליון. בשנת 2011 היוותה סוכרת את סיבת המוות הרביעית בישראל, ו- 5.4% מכלל הפטירות (2,196 פטירות) יוחסו למחלה. מדובר על שכיחות של 28% בגילאי 65-74 הסובלים מסוכרת ו32% בגילאי 75-84.
בתקופת השהייה המבודדת הארוכה בבתים ,משטר האכילה עלול להתרופף וחשוב לזכור שהמחלות אינן חולפות.
משה"ב הוציא הנחיות לאוכלוסיות בסיכון כקשישים הסובלים מסוכרת ואנשים עם מחלות כרוניות קשות.
בהתייחסות לחולי הסוכרת להלן תמצית המלצות המועצה הלאומית לסוכרת ועמותת"עתיד" (עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל).
- יש להקפיד על צריכת התפריט שהותאם לך אישית עי הדיאטנית .
- יש להקפיד על תזונה מגוונת הכוללת : ירקות ופירות, קטניות, דגנים מלאים, שמנים מהצומח, שקדים ואגוזים, ומקורות דלי שומן של חלבונים כמו מוצרי חלב, ביצה, דגים, עוף והודו.
- יש להקפיד על שמירת משקל יציב ותקין . לשם כך חשובה צריכת ארוחות מסודרות וביצוע פעילות גופנית שהותאמה לך באופן אישי
- לחולי סוכרת המטופלים בתרופות או אינסולין מומלץ להקפיד על חלוקה מתאימה של פחמימות בכל ארוחה בהתאם לטיפול, על מנת למנוע מצבי היפרגליקמיה (סוכר גבוה מהרצוי ) או היפוגליקמיה ( סוכר נמוך מהרצוי ) קיצוניים
- בכל מקרה של שינויים בתאבון, חשוב להתייעץ עם הצוות הרפואי המטפל (דיאטנית/ רופא /אחות)
- תשומת לב מיוחדת יש לתת לצריכת סוגי הממתיקים ( טבעיים ומלאכותיים) ,מזונות דיאטטים או מוצרים ללא סוכר ,שכן חלקם מכיל פחמימות הגורמות לעליית הסוכר בדם. קיימות 2 קבוצות של תחליפי סוכר: אלו ללא ערך קלורי , דהינו מבוססים על חומרים בעלי מתיקות גבוהה מזו של הסוכר כמו סכרין המצוי ב"סוכרזית" או ב"מתוק וקל" , האספרטיים המצוי ב"סוויט דיאט", הסוכרלוז המצוי ב"סוכרה דיאט" ו"בסוכרלייט" הציקלמט והסטיביה.
קבוצה שנייה הינה בעלת ערך קלורי נמוך והיא מכילה "רב־כהלים" . מתיקותם דומה או נמוכה ממתיקות הסוכר בשיעור של . 40%-10% .
הכוונה לכל הממתיקים המסתיימים ב"וול" (סורביטול, קסיליטול, מניטול, מלטיטול, קלטיטול וכדומה). כלאמר מוצרים המכילים רב כהלים מכילים פחמימות זמינות המשפיעות על רמות הסוכר בדם ( מחצית מכמות הפחמימות הרשומה כרב כהלים)
- כדאי להימנע מצריכת מוצרי מזון מעובדים ,שלרב עתירי סוכר, מלח (נתרן( ושומן רווי. מומלץ להיעזר בסימון התזונתי החדש ( המדבקות הצבעוניות )
- יש להקפיד על שתייה מספקת של נוזלים, גם אם נמצאים בבית ולא חשים תחושת צמא.
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.