ד"ר שרה קפלן , PhD, RD דיאטנית קלינית *
הפעם נשחק בעיקרון 5 הצבעים בפירות ובירקות :ירוק, אדום, כתום, לבן וסגול.
פירות וירקות ידועים כבריאים, אך לא רק בשל תכולת הויטמינים והמינרלים שבהם, אלא גם בשל תכולת הפיטוכימיקלים (חומרים המקנים צבע למזון ומשמשים כנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) המונעים תהליכי הרס בגוף. בכל אחד מהפירות והירקות קיים נוגד חמצון מסוג אחר ולכן חשוב לצרוך מגוון שלהם.
הירוקים מצטיינים בפיטוכימיקל – לוטאין החשוב לראייה תקינה וחיזוק העצמות. כפלפל ירוק, מלפפון אבוקדו, אגס, תרד, חסה, ברוקולי, כרוב, ירוק, קישוא
האדומים מכילים פיטוכימיקל – ליקופן. החשוב למלחמה בסרטן ובמחלות לב. כרימון, תות שדה, עגבנייה, פלפל אדום
הכתומים מכילים פיטוכימיקל –בטא קרוטן. החשוב לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון. כגזר, תפוז, בננה, משמש, תירס, קלמנטינה
הלבנים מכילים תרכובות גופרית. החשובים לשמירה על בריאות כלי הדם. ככרובית, בצל לבן, תפא, שום
הסגולים מכילים פיטוכימיקל – אנתוציאנין. החשוב להאטת תהליכי הזדקנות. כענבים שחורים , בצל סגול, חציל, שזיף,
"מנצח הסדרות"
מכינים 15 סדרות של 5 קלפים כ"א ( לאדומים-רימון, תות, עגבנייה, גמבה .לירוקים– אבוקדו, תרד, ברוקולי ,פלפל ירוק, לכתומים-גזר, תפוז, מישמש, תירס .ללבנים-בצל, תפ'א ,שום, כרובית לסגולים-חציל, שזיף, בצל ,סגול, ענבים שחרים .)
מערבבים את הקלפים. כל משתתף מקבל 5 קלפים וצריך ליצור סידרה שלמה של 5 צבעים . כ"א בתורו מרים קלף . אם אפשרותו להוסיף להשלמת סידרה ישאיר הקלף ויקח עוד קלף, אם אין ,יזרוק לקופה המשותפת והתור יעבור למשתתף הבא.
המסיים הראשון עם מספר הסדרות הגדול ביותר מנצח.
תוך כדי משחק ניתן להקריא מידע נוסף, (שאפשר שייאסף בטרם התחלת המשחק וייכתב על הכרטיסיות . לדוגמא: האבוקדו מוצאו מאמריקה ,מכיל הרבה ויטמינים תA,B,C , עוזר בהפחתת הכולסטרול בדם וחשוב לבריאות העור. הגזר מוצאו מאסיה ,מכיל הרבה ויטמיןA וסיבים תזונתיים, חשוב לתקינות הראיה בלילה, לבריאות המערכת החיסונית ועוזר במניעת מחלות לב וסרטן. וכן הלאה .
משחק נוסף– פשוט וקל "תוספת שתופסת "
מכינים כרטיסיות ירקות ופירות לפי הצבעים (רשימה מורחבת בתחילת הכתבה ) כ"א מקבל דף ,אותו הוא מדביק למקרר , עם חמישה טורי צבעים (סה"כ 5 טורי צבעים ליום )
בכל יום חובה למלא טור עם הירקות והפירות שנאכלו , במקרה ויש חוסר בצבע חובה להשלים.
* ד"ר שרה קפלן PhD ,RD – לשעבר : דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס