ד"ר שרה קפלן , PhD, RD דיאטנית קלינית *
נ.א נער בן 14 גובה 158 משקל 80 ק'ג, צמחוני , אוכל ביצים וחלב . לא אוכל עגבניות ובננות, אוהב דברי מתיקה ובצקים, מתאר התקפי אכילה פעם פעמיים בשבוע. בריא בד'כ, תלמיד שקדן, משחק כדור – רגל פעמיים בשבוע , שעה וחצי בכל פעם, הגיע למרפאה הדיאטטית כי רוצה לרזות.
אין ספק שהנער נ.א. צריך לרדת במשקל , אולם יש לזכור כי בגיל זה הירידה חייבת להיות מתונה ומבוקרת מקצועית וזאת על מנת לשמור על גדילה נכונה כמו גם על הרגשה טובה ושמירה על ריכוז בלימודים.
קצב הירידה במשקל רצוי שלא יהיה מהיר וחד ,שכן המטרות בטיפול הינן שיפור הרגלים ,למידה על חשיבות מרכיבי המזון והחשוב ביותר , מתן כלים לתחזוקת המשקל שהושג . (יש לציין כי תקופת הדיאטה אינה אורח החיים הקבוע של הנער , שכן האם לא יאכל לעולם שוקולד ? -כמובן שלא יקרה. לאחר השגת המשקל יילמד הנער כיצד ליהנות מכל המזונות אולם במידה).
תהליך הירידה במשקל טומן בחובו מתן תפריט דל קלוריות מותאם לצרכיו הפיזיולוגיים , הרגשיים והחברתיים של הנער ,בעטיו תהיה הירידה במשקל . במקביל יש חשיבות ללמידת הרגלי אכילה נכונים , דהיינו הבנה והפנמה של מתי, מה ,למה וכמה לאכול . יש לברר את ההקשרים בין הרגלי האכילה ומצב הרוח, כמו גם שיש להבין את האינטראקציה של הנער עם המשפחה והחברים. חשוב ללמוד מהם ה"טריגרים" הגורמים להתקפי האכילה וכיצד להתמודד עמם כמו גם להבין את תפקידם של אבות המזון בגדילה והתפתחות הגוף.
הלכה למעשה: ראשית חושבה כמות הקלוריות שעל נ.א לקבל על מנת שירד במשקל בצורה מתונה תוך כדי התאמת התפריט לצרכיו האישיים של נ.א.
בתפריט של נ.א הייתה התייחסות להרכב הארוחות , דהיינו בכל ארוחה חייב היה להיות המרכיב החלבוני , המרכיב הפחממתי ,מרכיב ויטמינים ומינרלים ומרכיב השומן.
להלן דוגמא איכותית ולא כמותית של תפריט ( הכמות מותאמת לכל אחד ואחד אישית)
ארוחת בקר יכולה להיות מורכבת מביצה (חלבון וגם שומן ) + לחם (פחמימה ) מרוח בגבינה לבנה (חלבון)5% (שומן) + סלט ירקות (ויטמינים ומינרלים) עם שמן או טחינה (שומן)+שתייה
בארוחת צהרים תיכלל המנה החלבונית כמו משילוב קטניות (אפונה / עדשים/ חומוס ) עם פחמימות(אורז/ תפא ) וסלט ירקות עם שמן
או מגבינות (חלבון וגם שומן) עם פחמימות (לחם/פסטה) וסלט עם שמן או טחינה (ויטמינים מינרלים ושומן)
המנה החלבונית יכולה להיות גם מטופו או סייטן
ארוחת הערב בדומה לארוחת הבקר שוב יהיה שילוב של מרכיב חלבוני עם פחמימה וירקות כמו ארוחה המכילה ביצה ,לחם ,סלט ויוגורט .
ארוחות הביניים אפשר שתכלנה פירות, אגוזים למיניהם או מרכיבים נוספים.
למותר לציין כי בכל סלט תהיה כמות קטנה של שמן או טחינה . יש להקפיד על שתיה של 6-8 כוסות מים ביום.
חשוב להפחית , עד להורדה לחלוטין ,בתקופת הדיאטה מזונות מתוקים המכילים סוכרים פשוטים כמו מיצים ממתקים , חטיפים מתוקים ומטוגנים ומאפים למיניהן
ובכל זאת מה עם צופר? כן ,אפשר אם מוכרחים, פעם בשבוע צופר קטן עליו החלטנו מידי שבוע דוגמאת חטיף אנרגיה, 3 קוביות שוקולד או שלגון.
במקביל חשוב לשלב פעילות גופנית הכוללת פעילות אירובית כהליכה ותרגילי כוח עם משקלות שניתן לבצע בבית כמו שכיבות סמיכה או סקווטים .
סופו של תהליך:
נ.א. השיל בתוך 3 חודשים 10 ק'ג ,הפנים וביצע אכילת ארוחות מסודרות ולא דילג על אף ארוחה. הקפיד על אכילת התפריט במלואו. לזכותו יאמר שוויתר על הצופרים והעדיף לבצע פעילות גופנית של אימוני כוח מסודרים במקום.
לדבריו לא "סבל" מהתקפי אכילה בשום שלב, לא סבל מסחרחורות או עייפות במהלך הירידה במשקל.
נכון להיום מעניין בהורדה נוספת של מספר ק'ג,
מרגיש מצויין, ונמצא בשלב הלמידה לתחזק המשקל שהושג.
* ד"ר שרה קפלן, , PhD ,RD לשעבר דיאטנית ראשית מאוחדת ,מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן רחובות וראש בי"הס למדעי התזונה, מרכז אקדמי פרס.
לחברי קופת חולים מאוחדת: 050-6617227

